SCOUTINGGROEP
SWIII/LBP
IS TROTSE
PARTNER

Geschiedenis Scoutinggroep Berg en Bos

De Blokhut Berg en Bos was in bezit van de voormalige Berg en Bosgroep. De groep werd op 7 september 1945 opgericht onder de naam Rimboejagers. Het was bij oprichting een jongensgroep en was gevestigd in een loods bij een oud theehuis, wat gelegen was naast de Berg en Bosschool op de kruising van de Soerenseweg met de Burg. Van Rosmalen Nepveulaan op de plek waar nu het sportveld van het Christelijk Lyceum Apeldoorn is. Dit was door de aanleg van het huidige park Berg en Bosch leeg komen te staan, en werd gedeeld met de meisjesgroepen Florence Nightingale en de Maria Christina. Begin 1950 verhuisden de Rimboejagers en de meisjesgroepen naar de leegstaande garage van een jeugdherberg, omdat het theehuis niet meer bruikbaar was. Met de gemeente werd nu gezocht naar een beter onderkomen. Er werd een blokhut ontworpen, welke vlak bij het oude theehuis in het bos zou kunnen worden gebouwd op de plaats van het oude Sanatorium. Voorwaarde hiervoor was wel dat de (ouders van de) eigen leden zouden meebetalen. Dit lukte, waarop met de bouw werd begonnen.

De meisjesgroep is niet meeverhuisd, maar heeft nog een tijd opkomsten gedraaid in de jeugdherberg. Enkele maanden later hebben ook zij een onderkomen gekregen onder de naam Kapa Hol aan de Sprengenweg. In verband met een teruglopend ledenaantal zijn de Rimboejagers in 1972 samen verdergegaan met de meisjesgroepen die men nog kende uit de tijd van het theehuis onder de naam Berg en Bosgroep. De groep is in 2010 opgegaan in de Scoutinggroep Jagermeester Johan Bentinck.

https://nl.scoutwiki.org/Berg_en_Bosgroep

https://www.oud-apeldoorn.nl/straten-a-z/s/soerenseweg.html#033c8f99ae0909f0b

Blokhut Berg en Bos

De Blokhut Berg en Bos staat aan de Soerenseweg 214 te Apeldoorn, verscholen in de bossen vlak achter het voormalige visrestaurant Lido, nu een woonhuis, en is te bereiken via de stenen ingang boven op de heuvelrug, net buiten Apeldoorn. Op de plek, waar tegenwoordig de blokhut staat, was van 1919 tot 1934 de school van het sanatorium (hersteloord) Bergh en Bosch gevestigd. Hier werden mensen verpleegd die tuberculose (longziekte) hadden. Men kwam naar Apeldoorn om de gezonde boslucht op te snuiven, waardoor men eerder beter zou worden. Het complex, dat werd omsingeld door de Soerenseweg, J.C. Wilslaan, Amersfoortseweg en Juniperlaan is in de periode tussen 1934 en 1945 afgebroken en er is weer bos van gemaakt. Toch vind je hier en daar nog wel overblijfselen uit die periode: de oprijlaan naar de directeurswoning bestaat nog steeds en is nog steeds gekenmerkt door een bomenlaan. Dit is de weg die vanuit Apeldoorn van de Soerenseweg afbuigt het bos in. Het groepshuis wordt tegenwoordig verhuurd en is in beheer bij Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell.

https://mijngelderland.nl/inhoud/routes/geheugen-van-apeldoorn/sanatorium-berg-en-bosch

https://nl.wikipedia.org/wiki/Berg_en_Bosch

https://www.fotoarchiefapeldoorn.nl/indische-buurt/straten-o-tm-s/soerenseweg-/sanatorium-berg-en-bosch.html

Copyright 2023    |    Siteontwerp: Designheld